24/7 Support number +385952030000 info@peljesac.hr
vinarije na Pelješcu - vinarija st.hills

Vinarije na Pelješcu

VINARIJE NA PELJEŠCU

Vinarije na Pelješcu su među najboljim proizvođačima crnih vina u Hrvatskoj. Pelješac je domovina sorte plavac mali te vina Dingač i Postup s istoimenih pozicija. Grožđe zasađeno na tim pozicijama dobiva velik postotak šećera zahvaljujući trostrukoj insolaciji, direktno od Sunca te refleksijom od mora i stjenovitih brda. U ovim prekrasnim vinogradima koji se obrađuju ručno priroda ne dopušta rad strojevima.

Dingač

Kada dođete na poluotok Pelješac, prekrasno očuvano čudo mediteranske prirode i kulture, lako Vas može uhvatiti osjećaj kao da je vrijeme stalo, negdje u vremenima prije pametnih telefona i užurbanog života.

vinogradi Miloš

 

Čudesni Dingač polako slika pravu sliku o ovim vinima. Ona su splet sunca, mora, kamena i puno teškog filigranskog rada. Ali svaka kap ga je vrijedna.

Dingač

Poluotok Pelješac na svojih 70-tak kilomatara dužine ima oko 250 registriranih proizvođača vina te je idealno mjesto za odmor za sve one koji vole crna vina.Mislim da ste se se prebacili na „Pelješki đir“ i da ste spremni kroz tunel Dingač uputiti se u posjet vinarskom raju..

vinogradi Vicelićtunel Dingač

 

 

 

 

 

 

 

Vinarija Vicelić spada među manje, ali izuzetno kvalitetne proizvođače vina na Pelješcu. Vinski podrum smješten je u Kuni Pelješkoj. Njihova vina, Dingač i plavac Vicelić, punog su tijela, a odišu crvenim bobičastim voćem začinske note i hrasta, upotpunjenim čvrstim i zrelim taninima. Izvoze se čak i u Englesku gdje ih u Londonu prodaje prestižni Berry Bros. & Rudd.

vinarije i vina

Vinarija Vicelić nastavlja obiteljsku tradiciju te ju podiže na još kvalitetniji nivo. Na prestižnoj poziciji Dingač u samim vinogradima, Mateo Vicelić izgradio je malu kolibu za potrebe vinskih izleta i degustacija. Ljepše mjesto za kušanje vina od pozicije samih zelenih vinograda Dingača ne postoji.. Pogled na Korčulu, Mljet, Lastovo i predivno plavetnilo otvorenog mora probudit će u Vama osjećaj divljenja i mira. Preporučujemo kušanje njegovog Dingača Vicelić i obilazak Mateovih vinograda u Dingaču.

 

Vinarija Miloš

Stagnum_2013

Boraveći dvije godine na Pelješcu imao sam zadovoljstvo upoznati obitelj Miloš i kušati njihova vina i ostale BIO proizvode. Vinarija Miloš u vlasništvu je obitelji već generacijama i najveću važnost pridodaje kvaliteti i ekološkoj proizvodnji. Oduševio me njihov obiteljski način poslovanja te vino koje je proizvedeno “old style” tj. onako kako su ga nekad proizvodili naši stari. Vina su im elegantna i snažna te se Vinarija Miloš po meni ubraja među najbolje proizvođače vina na Pelješcu. Vinarija Miloš proizvodi vino Stagnum, Stagnum Roze, Stagnum poluslatko, Stagnum desertno vino te plavac.

Milos cellar 3Vinarija Miloš

 

 

 

 

 

 

Osim vinskih proizvoda obitelj Miloš zapažene rezultate postigla je i u proizvodnji maslinovog ulja osvojivši različite prestižne nagrade.

Extra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od sorte maslina Oblica 80% i Paštrica 20% osvojilo je zlatnu medalju na prestižnom New York International Olive Oil Competition-u 2013. i 2014. godine.

Masline su ručno ubrane s obnovljenih stoljetnih stabala na posebnim položajima poluotoka Pelješca, nedaleko vinograda. Ulje proizvedeno mehaničkim postupkom-hladnim prešanjem, odlikuje se svježim i voćnim okusom s aromama zelene makije. Punoća nježnog i blagog okusa isprepliće se s lijepo doziranom pikantnošću.

U sklopu eko proizvoda obitelj Miloš proizvodi i čajeve. Biljne vrste Kadulja (Salvia officinalis), Vrijesak (Calluna vulgaris), Trava Iva (Taucrinum montanum), Sage, Heather, Mountain Germander zasadili su po pelješkim brdima i ekološkim uzgojem odnjegovali na najosunčanijim padinama poluotoka Pelješca, na ručno izrađenim terasama u krugu vinograda.

vinogradi Miloš

Snažna sunčeva energija ulila je u ovo bilje moćna svojstva osobitog užitka i dugovječnosti.

O vinu vinarije Stagnum najljepšu priču pričaju stihovi samog vlasnika Frane Miloša:

Boje i suze STAGNUMA

U nijansama se prelijevaju boje
kroz čašu reflektirajućih tonova u gibanju.
U slojevitosti svojoj govore, pričaju,
šapuću o vremenu kamenu.
Niz obod čaše nježne i trome
izviru suze kao da iz nekog
drugog svijeta dolaze,
lagano se spuštaju, laze,
zatvaraju krug, pričaju.

F.M.

Vinarija Miloš već dugi niz godina uspješno organizira vinske izlete kako bi na što izvorniji način zainteresirane goste upoznali s Plavcem Malim i poluotokom Pelješcom, postojbinom u kojoj obitava.

Klasična vinska degustacija uključuje prezentaciju o vinima i specifičnosti proizvodnje, posjet starom dijelu podruma, te kušanje vina u specijalno opremljenoj sobi za degustaciju uz petominutni film o Plavcu malom, Pelješcu i vinima Miloš.

Vinarija Matuško

kuća Matuško

vinarija Matuško

 

 

 

 

 

 

Vinarija Matuško spada među najimpozantnije tri vinarije na Pelješcu s predivnom prostorijom za degustaciju.

vinarija MatuškoVinarija MatuškoMatuško

 

 

 

 

 

Skrivena od pogleda nalazi se u blizini poznatog tunela Dingač. Tunel vodi od Potomja kroz brdo, a dobio je naziv po brdu Dingač čija najatraktivnija pozicija je naravno s južne strane poluotoka. Mato je ispod kuće izgradio prekrasan i ogroman vinski podrum koji se proteže stotinjak metara pod zemljom, a završava s već napomenutom maestralnom prostorijom za degustaciju vina.

Njegova vina nadaleko su poznata, a iz bogate ponude izdvojit ću meni omiljen: Dingač Royal, Dingač Reserva, Dingač Superior te pjenušac Don Mateo.

Matuškova vina

Vinarija Maruško u paleti vina ima i Postup, Rukatac, Roze, Pošip, Plavac, cuvee Kristina te nezaobilazni Dingač.

Vinarija Saint Hills
vinarije na Pelješcu - vinarija st.hills
„Vinaria“, kako ju zovu njeni zaposlenici i vlasnici, stara je kamena kuća na Pelješcu u malom selu zvanom Oskorušno. Ova je kuća u prošlosti zaista bila vinarija, ali su njeni stari vlasnici otišli u potragu za boljim životom preko oceana, ostavljajući vinariju da spava 80 godina. Novi vlasnici baš su joj udahnuli novi život. Ostavili su stari kamen netaknutim, jer on čuva priču o tradiciji.
Suvremeni dio ostaje na gostu da ga tek otkrije. Vinarija Saint Hills ima također mogućnost smještaja. Par prekrasnih soba, napravljenih kako bi ispunile visoka očekivanja gostiju, kako bi ih razmazili pružajući im iskustvo stare dalmatinske kamene kuće sa svime što suvremenom gostu treba.
st.hillssainthills
 „Treasury“ ili arhiva je posebno mjesto koje možda najbolje priča priču o samom vinu. Ovdje vinarija Saint Hills čuva sva godišta vina koja su napravili. Može se vidjeti razvoj  vina kroz godine i specifičnost svakog vinograda. Ovdje vrijeme gubi bitku. Polako, ova vas soba odvodi u vinsku bajku

Priču slijedi i hrana koja se služi uz vino. Sve iz kuhinje je svježe i lokalno, iz povrtnjaka, voćnjaka i začinskog vrta. Jela slijede dalmatinske tradicionalne recepte, s malim zaokretom šefa kuhinje Špira Pavlića koji kuha tako da okusom dodaje novu dimenziju vinima, te da sve zajedno bude gozba za svačiji ukus..

StHills

vina St.Hills

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imate li želju posjetiti Pelješac – vinarski raj kontaktirajte nas putem kontakt obrasca.

Agencija Nobis

Pelješac Travel, Pelješac j.d.o.o. za usluge i turistička agencija, Poslovni račun: HPB IBAN:HR0323900011101002585, SWIFT: HPBZHR2X, Voditelj TA/Direktor/član uprave Ruđer Mihovilić Sjedište: Zamirje 3, 20230 Ston, ID KOD: HR-AB-20-060364767, OIB: 06109341855 Osiguranje jamčevine turističkih paket aranžmana pri UNIQUA osiguranju br.police: Temeljni kapital u iznosu od 10,00 KN uplaćen u cjelosti Društvo Pelješac j.d.o.o. upisano je pri trgovačkom sudu u Splitu, stalna ispostava Dubrovnik pod MBS: 060364767 , © Pelješac j.d.o.o. 2020. All rights reserved.