24/7 Support number +385952030000 info@peljesac.hr

Vinarije na Pelješcu

 

Kada dođete na poluotok Pelješac, prekrasno očuvano čudo mediteranske prirode i kulture, lako Vas može uhvatiti osjećaj kao da je vrijeme stalo, negdje u vremenima prije pametnih telefona i užurbanog života.

vinogradi Miloš

Vinarije na Pelješcu su među najboljim proizvođačima crnih vina u Hrvatskoj. Pelješac je domovina sorte plavac mali te vina Dingač i Postup s istoimenih pozicija. Grožđe zasađeno na tim pozicijama dobiva velik postotak šećera zahvaljujući trostrukoj insolaciji, direktno od Sunca te refleksijom od mora i stjenovitih brda. U ovim prekrasnim vinogradima koji se obrađuju ručno priroda ne dopušta rad strojevima.

Dingač

Čudesni Dingač polako slika pravu sliku o ovim vinima. Ona su splet sunca, mora, kamena i puno teškog filigranskog rada. Ali svaka kap ga je vrijedna.

Dingač

Poluotok Pelješc na svojih 70-tak kilomatara dužine ima oko 250 registriranih proizvođača vina te je idealno mjesto za odmor za sve one koji vole crna vina.

tunel Dingač

Mislim da ste se se prebacili na „Pelješki đir“ i da ste spremni kroz tunel Dingač uputiti se u posjet vinarskom raju..

vinogradi Vicelić

Vinarija Vicelić

Vinarija Vicelić ubraja se među manje, ali izuzetno kvalitetne proizvođače vina na Pelješcu. Vinski podrum smješten je u Kuni Pelješkoj. Njihova vina, Dingač i plavac Vicelić, punog su tijela, a odišu crvenim bobičastim voćem začinske note i hrasta, upotpunjenim čvrstim i zrelim taninima. Izvoze se čak i u Englesku gdje ih u Londonu prodaje prestižni Berry Bros. & Rudd. Vinarija Vicelić nastavlja obiteljsku tradiciju te ju podiže na još kvalitetniji nivo. Na prestižnoj poziciji Dingač, u samim vinogradima, Mateo Vicelić izgradio je malu kolibu za potrebe vinskih izleta i degustacija. Ljepše mjesto za kušanje vina od pozicije samih zelenih vinograda Dingač ne postoji. Pogled na Korčulu, Mljet, Lastovo i predivno plavetnilo otvorenog mora probudit će u Vama osjećaj divljenja i mira.

Vinarija Miloš

Boraveći dvije godine na Pelješcu imao sam zadovoljstvo upoznati obitelj Miloš i kušati njihova vina i ostale BIO proizvode. Vinarija Miloš u vlasništvu je obitelji već generacijama i najveću važnost pridaje kvaliteti i ekološkoj proizvodnji. Oduševio me njihov obiteljski način poslovanja te vino koje je proizvedeno “old style” tj. onako kako su ga nekad proizvodili naši stari. Vina su im elegantna i snažna te se Vinarija Miloš po meni ubraja među najbolje proizvođače vina na Pelješcu. Vinarija Miloš proizvodi vino Stagnum, Stagnum Roze, Stagnum poluslatko, Stagnum desertno vino te plavac.

Osim vinskih proizvoda obitelj Miloš zapažene rezultate postigla je i u proizvodnji maslinovog ulja osvojivši različite prestižne nagrade.

Vinarija Matuško

Vinarija Matuško jedna od najljepših vinarija na Pelješcu, s predivnom prostorijom za degustaciju. Skrivena od pogleda nalazi se u blizini poznatog tunela Dingač. Tunel vodi od Potomja kroz brdo, a dobio je naziv po brdu Dingač čija najatraktivnija pozicija je naravno s južne strane poluotoka.

Mato je ispod kuće izgradio prekrasan i ogroman vinski podrum koji se proteže stotinjak metara pod zemljom, a završava s maestralnom prostorijom za degustaciju vina.

Njegova vina nadaleko su poznata, a iz bogate ponude izdvojit ću meni omiljen: Dingač Royal, Dingač Reserva, Dingač Superior te pjenušac Don Mateo.Vinarija Matuško u paleti vina ima i Postup, Rukatac, Roze, Pošip, Plavac, Cuvee Kristina te nezaobilazni Dingač.

Vinarija Saint Hills

„Vinaria“, kako ju zovu njeni zaposlenici i vlasnici, stara je kamena kuća na Pelješcu u malom selu zvanom Oskorušno. Ova je kuća u prošlosti zaista bila vinarija, ali su njeni stari vlasnici otišli u potragu za boljim životom preko oceana, ostavljajući vinariju da spava 80 godina. Novi vlasnici baš su joj udahnuli novi život.

„Treasury“ ili arhiva posebno je mjesto koje možda najbolje priča priču o samom vinu. Ovdje vinarija Saint Hills čuva sva godišta vina koja su napravili. Može se vidjeti razvoj  vina kroz godine i specifičnost svakog vinograda. Ovdje vrijeme gubi bitku. Polako, ova vas soba odvodi u vinsku bajku. Priču slijedi i hrana koja se služi uz vino. Sve iz kuhinje svježe je i lokalno, iz povrtnjaka, voćnjaka i začinskog vrta. Jela slijede dalmatinske tradicionalne recepte, s malim zaokretom šefa kuhinje Špira Pavlića koji kuha tako da okusom dodaje novu dimenziju vinima, tako da sve zajedno bude gozba za svačiji ukus. Vinarija Saint Hills je također mjesto gdje možete ostati. Nekoliko prekrasnih soba, napravljenih kako bi ispunile visoka očekivanja gostiju i kako bi ih razmazili, pružaju im iskustvo stare dalmatinske kamene kuće sa svim što suvremenom gostu treba.

Pelješac Travel, Pelješac j.d.o.o. za usluge i turistička agencija, Poslovni račun: HPB IBAN:HR0323900011101002585, SWIFT: HPBZHR2X, Voditelj TA/Direktor/član uprave Ruđer Mihovilić Sjedište: Zamirje 3, 20230 Ston, ID KOD: HR-AB-20-060364767, OIB: 06109341855 Osiguranje jamčevine turističkih paket aranžmana pri UNIQUA osiguranju br.police: Temeljni kapital u iznosu od 10,00 KN uplaćen u cjelosti Društvo Pelješac j.d.o.o. upisano je pri trgovačkom sudu u Splitu, stalna ispostava Dubrovnik pod MBS: 060364767 , © Pelješac j.d.o.o. 2020. All rights reserved.